یکی از عناصر مهم در معماری اسلامی گلدسته و مناره می باشد که به عنوان عناصر و نشانه مورد استفاده قرار گرفته است. گلدسته يا مؤذنه عبارتست از محلي كه مؤذن در آنجا اذان ميگويد و مردم را به نماز دعوت ميكند. مؤذنه داراي نام هاي ديگري نيز هست از قبيل: مناره، منار و صومعه، عساس و گلدسته. فروشگاه معماری نوین پروژه تخصصی ترین وب سایت معماری برایشما پاورپوینتی کامل تحت عنوان پاورپوینت بررسی مناره ها در معماری اسلامی را در 30 اسلاید (قابل ویرایش) آماده و ارائه نموده است. در این پاورپوینت به طور کامل این عنصر معم معماری اسلامی را مورد بررسی قرار داده ایم.
فهرست مطالب:
- پيدايش مناره در اسلام
- مناره و كاركردهای آن در تاریخ اسلام
- نظریه اول – موقعِیت برج ها یا منارهای اولیه
- مناره ساربان
- ساختمان مناره
- مناره قوشخانه
- منارههاي تيموري و صفوي
- میل اژدها
- آتشکده یا میل اژدها
- مناره ساوه
- منار مسجد جامع فهرج
- مناره شمس
- ليست منارههاي ايراني
- نتيجه گيري
مناره و كاركردهای آن در تاریخ اسلام:
به تصور برخی مهمترین دلیل وجود مناره در مساجد، اذان گویی است. اما این دلیل محل بحث و چون و چرای بسیار است، زیرا می توان از فراز بام مسجد نیز مسلمانان را به مسجد فراخواند. بر حسب روایات، وقتی مسلمانان به مدینه آمدند طبق عادت و بدون هیچ گونه دعوتی برای ادای فریضه نماز در مسجد حضور پیدا می كردند. این عدم دعوت روزی به بحث گذاشته شد و فردی پیشنهاد داد كه بگذارید مانند مسیحیان ناقوس داشته باشیم. دیگری گفت مانند یهودیان شیپور بدمیم. با این حال پیامبر (ص) فردی را معین نمود كه مردم را به نماز فراخواند و پیامبر (ص) به بلال فرمود: «برخیز و مردم را به نماز فراخوان» این نكته این واقعیت را نشان می دهد كه مناره بخش جدایی ناپذیر از مراسم عبادی اسلام نیست و تا امروز هم در بسیاری ازكشورهای اسلامی از ساختن مناره به جهت حالت متظاهرانه و غیر ضروری اجتناب می كنند و برخی تنها یك سكو در بام مسجد در نظر گرفته اند كه موذن از آنجا اذان می گوید.
ظهور مناره:
ظاهراً مناره كمي پس از ظهور مسجد بوجود آمد و ميتوان دوران ظهور آنرا از عصر اموي دانست. به طوري كه از متون تاريخي برمي آيد، ظاهراً اولين مؤذنه اي كه به شكل منارههاي فعلي ساخته شد، مؤذنه مسجد جامع بصره بود كه آنرا زياد در سال 44 يا 45 هجري در موقعي كه از طرف معاويه والي آنجا بود بنا نمود.
ریشه واژه مناره:
تبار شناسی ریشه واژه مناره نیز نكاتی گویا در باب علل پیدایش به ما گوشزد می نماید. معنی اصلی كلمه مناره، مكان نور یا آتش است. اگر هم اكنون در زبان پارسی به مناره «گلدسته» می گویند، به جهت همین معنای آن است. اتفاقاً این واژه از طریق زبان تركی به زبان انگلیسی نیز راه پیدا كرده و «Minaret» نام گرفته است. این كلمه در عربستان پیش از اسلام به اماكن بلندی اطلاق می شد كه از فراز آن علائمی توسط دود یا آتش ارسال می شده اند. به همین سبب، كلمه مناره را اغلب معادل با چراغ خانه به كار می بردند.
ساختمان مناره:
مناره ها از چهار جزء اصلی تشکیل شده اند:
- پایه: به صورت مربع، شش یا دوازده ضلعی.
- ساقه: به شکل استوانه یا مخروطی
- سرپوش: مربع و هشت گوش که مهمترین بخش مناره است.
- رأس: همان سایبان که به اشکال مختلف ساخته می شود.
فروشگاه معماری نوین پروژه تخصصی ترین وب سایت معماری آماده ارائه خدمات در حوزه پروژه معماری، پاورپوینت معماری (تمامی دروس معماری)، رساله های معماری، فیلم آموزشی معماری و … می باشد تا دانشجویان رشته معماری را همراهی و راهنمایی کنند.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.