یکی از عناصر مهم در معماری ایرانی که بعد ها در معماری اسلامی مورد توجه قرار گرفت چهار طاقی می باشد. قبل از ورود دین اسلام به ایران، دین و آیین رسمی که بین مردم رواج داشت دین زرتشتی بود که معابد و آتشکده های خود را به صورت چهار طاقی می ساختند. بعد از ورود اسلام ابتدا آتشکده ها را به محل عبادت تبدیل کردند و در انتها شروع به ساخت مسجد نمودند. از اولین نمونه مساجد اسلامی می توان به مسجد فهرج اشاره کرد.
وب سایت و فروشگاه معماری نوین پروژه تخصصی ترین وب سایت معماری برای شما پاورپوینتی کامل تحت عنوان پاورپوینت معماری بررسی چهار طاقی در ایران را در 35 اسلاید برای شماه آماده و ارائه کرده است تا با مطالعه این پاورپوینت معماری با این عنصر مهم معماری آشنا شوید.
فهرست مطالب:
- تعریف
- انواع چهار طاقی
- پراکندگی چهار طاقی بر اساس موقعیت جغرافیایی
- چارتاقی بتخانه آتشکوه
- محور و ساختار بنا
- چهار طاقی خانه دیو
- چهار طاقی کهک – بنایی فروخفته در قلب امامزاده زینب خاتون
- چهار طاقی خورآباد در راه قم – کاشان
- کازرون
- چهار طاقی نویس
- چهار طاقی آتشکده آذرگشنسب
- منابع
چهار طاقی کهک – بنایی فروخفته در قلب امامزاده زینب خاتون
چهار طاقی کهک با شباهت زیادی به چهار طاقی نیاسر، در دامنه کوهستانی صخرهای ساخته شده که چشمه آبی از پایین آن میگذرد. چشمانداز شرقی بنا نیز همچون چهار طاقی نیاسر، افقی هموار در نقطه انقلاب تابستانی و افقی کوهستانی در نقطه انقلاب زمستانی و تا اندازهای در افق اعتدالین دارد. به نظر میآید که چهار طاقی کهک همچون دیگر چهار طاقی های ایران، منتسب به اواخر دوره اشکانی و دارای قدمتی در حدود دو هزار سال باشد. کاربری تقویمی این چهار طاقی نیز با توجه به زاویههای متناسب با تغییرات میل محور خورشید که ناشی از نسبت مناسب اندازههای پایهها به فاصله میان آن ها و طول هر ضلع بنا است، تأیید میشود.
چهار طاقی کهک
چنان که در نقشه دیده میشود، طول هر ضلع چهار طاقی ۷ متر، طول فاصله پایهها ۲٫۶۰ متر، طول فاصله درنی پایهها ۴٫۶۰ متر، طول خارجی پایهها ۲٫۲۰ متر و طول داخلی آن ها به ترتیب ۱٫۶۰ و ۱٫۰۰ متر است. این اندازهها، زاویه و خط دیدهایی را به وجود آورده که در نتیجه آن، روزنههایی برای دیدار خورشید در هنگامهای طلوع انقلابهای تابستانی و زمستانی، و نیز اعتدال های بهاری و پاییزی فراهم شده است. (دقت اندازهگیریها ~ ۵ ٪±).
چهار طاقی خورآباد در راه قم- کاشان
عبارت است از چهار طاقی که تنها نیمی از یک پایه آن برجای مانده و تمامی اجزای آن، گنبد، پایهها و تاقها در گذر روزگار فرو پاشیده است. بازماندهای این چهار طاقی که عبارت است از حدود ۳ متر از بلندای یکی از پایهها، در نزدیکی روستای خورآباد و در ۱۵ کیلومتری جاده قدیم قم به کاشان جای دارد. این چهار طاقی در حدود ۴۰۰ متری سمت چپ راه، در میان زمینهای مسطح کشاورزی قرار دارد و از دوردستها به دیده میآید.
پیشنهاد ویژه:
شما می توانید برای سفارش پایان نامه و پروپوزال و انجام پروژه های معماری در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با ما تماس بگیرید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.