پیشرفت تکنولوژی در ساختمان سازی موجب تغییر روند اجرای عملیاتهای ساخت و ساز گشته است. به مرور زمان مصالح سنتی و شیوههای ساخت و ساز قدیمی نتوانست پاسخگوی تمام نیاز افراد باشد. بنابراین روشهای جدید در ساختمان سازی ابداع و توسعه یافت. یکی از این پیشرفتها استفاده از قالب وافل برای ساخت سقف وافل در صنعت ساختمان سازی است. استفاده از این متریال جدید ضمن کاهش هزینهها، زمان ساخت و ساز را نیز به حداقل رساند.
قالب سقف وافل قالبی مشبک شکل و مدرن است که بدون آسیب رساندن به روش یا دیگر تجهیزات ساختمانی بخش اعظمی از سقفها را پوشش میدهد. سقف وافل بیشتر برای مکانهایی کاربرد دارد که ارتفاع دهانه زیاد است. قالب وافل با سهولت در اجرا، نصب سریع، اجرای راحت و هزینه پایین در کاهش هزینههای ساخت و ساز تاثیر چشم گیری دارد. با استفاده از این ساختار شما میتوانید هزینههای ساخت و ساز و مصالح ساختمانی سنتی را به حداقل برسانید.
مشخصات قالب وافل
قالب وافل ساختاری مکعبی شکل داشته که دارای فضای توخالی است. این قالبها از دو سطح تشکیل شدهاند. سطح فوقانی تخت و سطح تحتانی از شبکهای از تیرچههای متعامد تشکیل شده است. مهمترین مزیت این سازه امکان استفاده از آن در پروژه با ابعاد مختلف است. ضخامت قالب وافل 30 الی 50 سانتی متر بوده که در ابعاد و با طرحهای متنوع مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای قالب وافل
قالب سقف وافل از سازههای غیرماندگار ساختمانی است. پس از اتمام بتن ریزی قالب جدا شده و میتوان از آن در پروژه دیگری استفاده نمود. در ساختمان سازی با قالب وافل میزان بتن مصرفی کاهش یافته و درنتیجه باعث پایین آمدن هزینههای ساخت و ساز خواهد شد. کارفرمایانی که چندین پروژه در حال اجرا دارند پس از اتمام هر پروژه میتوانند از قالبها در پروژه بعدی خود استفاده نمایند. از طرفی افرادی که تنها یک پروژه برای اجرا دارند میتوانند به جای خرید برای اجاره قالب وافل اقدام نمایند. در صورت خرید نیز میتوانند قالبها را به عنوان قالب دست دوم به شرکتهای فعال در این زمینه و یا پیمانکاران بفروشند.
در این روش انواع بلوک و تیرچههای پیش ساخته حذف میشود. در برخی موارد نیازی به استفاده از تیرهای میانی نیست که حذف این اجزا، هزینههای ساخت و ساز را نیز کاهش میدهد.
برای سازههای بتنی و فلزی قابل اجرا است و سبب تسریع فرآیند ساخت و ساز میشود.
اجرای این سقفها نیازی به نیروی متخصص نداشته و هزینههای آرماتوربندی و قالب بندی را به حداقل میرساند.
انواع قالب وافل
از لحاظ عملکرد قالبهای وافل را به دو دسته تقسیم میکنند. قالب وافل یک طرفه و قالب وافل دو طرفه این دو دسته هستند.
قالب سقف وافل یک طرفه
برای اجرای دالی و انتقال بار مرده ساختمان در یک جهت استفاده میشود. عملکردی مشابه سقف تیرچه بلوک داشته و بیشتر برای سقفهایی با دهانههایی با ارتفاع کمتر از 3 متر استفاده میشود.
قالب سقف وافل دو طرفه
همانطور که از اسم آنها مشخص است برای سقفهای وافل دو طرفه مورد استفاده قرار میگیرند. در این روش بار در دو راستا منتقل شده و برای سقفهایی با دهانههای بیش از 3 متر استفاده میشوند.
تفاوت قالب وافل با قالب یوبوت و کوبیاکس
برای حذف بتن ناکارآمد از راهکارهایی ارائه شد که یوبوت، کوبیاکس و وافل از جمله این راهکارها هستند. تفاوت کوبیاکس و یوبوت با سقف وافل میزان دفعات استفاده از قالبها است. در یوبوت و کوبیاکس قالب درون دال قرار گرفته و بعد از بتن ریزی دیگر قابل استفاده نیستند. اما قالب وافل پس از بتن ریزی و سخت شدن آن قابل جدا کردن و استفاده مجدد هستند. به دلیل استفاده مجدد از قالبهای سقف وافل هزینه اجرای آنها در مقایسه با قالبهایی یوبوت و کوبیاکس برای هر متر مربع کمتر است.